Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

Beleggers in mei terughoudend

Beleggers bleven terughoudend in mei vanwege diverse grote thema’s die op de markten spelen. De dreigende toon rond handel en Brexit raakte vooral de aandelenmarkten.

Het Amerikaans-Chinese handelsconflict blijft het beeld op de financiële markten bepalen. In plaats van een aanstaande overeenkomst lijken de partijen nu weer verder van elkaar af te staan. President Trump zette de gesprekken op scherp met een nieuwe verhoging op Amerikaanse importen ter waarde van $200 mrd aan Chinese producten. In het eerste kwartaal hebben de Verenigde Staten al flink minder goederen uit China ingevoerd. Inmiddels ligt de totale Amerikaanse invoer ca. 2% lager en is de invoer uit China 12% gedaald. Ook in China werd minder ingevoerd. Andere landen worden geraakt door het aanhoudende conflict tussen de VS en China en zien hun handel teruglopen. In Amerika komt het besef ook door dat het vooral de Amerikanen zelf zijn die voor de importheffingen betalen. De hogere aluminiumprijzen zijn prettig voor de producenten maar de bierindustrie ziet afgelopen jaren banen verdwijnen als gevolg van hogere prijzen.

Ook het Brexit-thema is weer terug nu premier May definitief geen nieuw Brexit-plan heeft bereikt. Oppositieleider Corbyn staakte de onderhandelingen omdat hij geen vertrouwen meer heeft in een aangepast Brexit-plan dat nog wel goedgekeurd zal worden. Nu zal eerst de leiderschapskwestie bij de Conservatieven opgelost moeten worden en bestaat de kans dat een voorstander van een harde Brexit aan de macht komt. De Conservatieven willen nieuwe verkiezingen het liefst vermijden. Dat kan de Brexit alleen maar meer in gevaar brengen. De OESO rapporteert een toename van de handel in het Verenigd Koninkrijk in het eerste kwartaal voornamelijk omdat bedrijven meer voorraden aanleggen vooruitlopend op de Brexit.De kerninflatie, zonder energie en genotsmiddelen, blijft steken op 0.8% waar dat einde van het eerste kwartaal nog 1% was. De lange rente van sterke eurozone landen zakte ca 0.2% zodat de Duitse 10-jaars staatobligaties nu een rendement van -0.2% per jaar kennen. De Nederlandse 10-jaars rente komt hiermee op 0%. Bedrijfsobligaties in ETFs en fondsen presteerden neutraal. De grootste daling zagen we bij het Schroder Asian Opportunities Fund met -10.2% terwijl SPDR Euro Stoxx Low Volatility ETF “slechts” 1% zakte. Hiermee voldoet deze belegging aan de belofte van beperkte bewegelijkheid. Ook het Skagen M2 fonds (onroerend goed) had een goede toegevoegde waarde met een kleine daling van -0.4%. De beste prestatie was voor Unilever met een winst van +1.3%. Na de presentatie van goede cijfers in april werd het aandeel door een grote Amerikaanse zakenbank op het lijstje met Europese favorieten gezet.

De neutrale weging aandelen in de portefeuilles vinden wij nog steeds passend. De beschikbare liquide middelen zijn voor een deel geïnvesteerd in het PIMCO GIS Income fonds waar het valutarisico naar euro is afgedekt. Dit fonds hebben wij opgenomen in de beschikbare ruimte bij hoogrenderende obligaties. Na deze transactie resteert er ca 5% aan liquiditeiten die wij beschikbaar houden om van bewegingen op de markten te kunnen profiteren. Onze verwachtingen ten aanzien van obligaties investment grade blijven beperkt.Over de maand mei maakte iedere strategie een verlies. De Income strategie wist het verlies te beperken tot -0.39%. Sinds de start van dit jaar komt het rendement na kosten op +3.08%. De meest gebruikte strategie Balanced verloor -2.36% en komt op een resultaat van +7.21%. De strategie Aggressive verloor met -4.22% het meest afgelopen maand. Voor het jaar staat het rendement nog altijd op een mooie +11.18%.

De strategieën Stable, Balanced en Dynamic zijn bij Slim Vermogensbeheer ook beschikbaar middels FundShare Slim strategy funds. Volgens de fondsensite www.morningstar.nl presteren deze fondsen alle drie in de top 10% van hun vergelijkscategorie. Daar zijn we best trots op!


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2019

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income0.71%3.35%Dynamic-3.68%6.25%
Stable-0.75%4.35%Growth-5.14%7.17%
Balanced-2.21%5.31%Aggressive-6.61%8.04%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieBenchmark
Isin code
Obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
AandelenInvesco MSCI Europe Value UCITS ETF (EUR)IE00B3LK4Z20

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie:

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.