Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

ITALIË: STORM IS GAAN LIGGEN

De onrust in de Italiaanse politiek van afgelopen week heeft zowel de zittende president Mattarella alsook vijfsterrenbeweging (5-sterren) leider Luigi Di Maio in een lastig parket gebracht. Matteo Salvini, de politiek leider van Lega, veroorzaakte veel opschudding door juist Paolo Savona (met een fervent eurosceptische visie) voor te dragen als minister van financiën en economische zaken in het nieuw te vormen kabinet. President Mattarella had geen andere keuze dan dit voorstel met zijn vetorecht te torpederen en mogelijk een politieke crisis in Italië te veroorzaken. Op 31 mei heeft partijleider Salvini (Lega) toch nog ingestemd om de omstreden Paolo Savona niet als minister van economische zaken voor te dragen maar voor een andere functie binnen het kabinet. Een cosmetische aanpassing die typerend is voor de Italiaanse aanpak.

Matteo Salvini (Lega) heeft zich in zijn onderhandelingspositie in eerste instantie zwaar overschat. Met de voordracht van Paolo Savona voelde Di Maio (5-sterren) zich verraden in de toch al moeizame coalitiebesprekingen. Vorig jaar heeft er zich in Frankrijk een soortgelijk scenario voorgedaan met Le Pen. Zij heeft aan den lijve ondervonden dat het aansturen op een vertrek uit de euro haar politiek de kop heeft gekost en dat wil Matteo Salvini (Lega) vermijden.

Marktreacties en investeringskansen

Italiaanse staatsobligaties zijn in stabiele en veilige handen. Buitenlandse investeerders bezitten nu 32% (was in 2010 nog 41%) van de uitstaande staatsobligaties. En 5% daarvan zit nu bij niet EMU-investeerders. Ongeveer 20% van de Italiaanse staatsobligaties zit bij Franse en Duitse investeerders die door de grotere volatiliteit gedwongen zijn om hun belang wat te reduceren. De beperkte liquiditeit van Italiaanse staatsobligaties is de enige verklaring voor de grote koersschommelingen die leiden tot de fors opgelopen rentes van Italiaans staatspapier. Bij de laatste emissie (ruim € 5 mrd) van Italiaanse staatsobligaties op 30 mei jl. was de vraag naar dit papier nog 1,5x zo groot als het aanbod. Investeerders schatten dat de toekomst van Italië toch echt wel binnen de EMU ligt en dat een uittreding uit de euro politiek niet haalbaar is. Het gevaar daarop is geweken en investeerders zien de Italiaanse staatsobligaties als een aantrekkelijke kans om extra rendement te maken.

Al met al zorgt de politieke situatie in Italië (maar ook die in Spanje) voor meer onzekerheid met betrekking tot de Europese kapitaalmarktrente.

We zijn van mening dat de lange rente in Duitsland en Nederland voorlopig laag blijft en dat de ECB, door deze ontwikkelingen in de Zuid-Europese landen, zeker geen haast maakt met het verkrappen van het monetaire beleid. “Business as usual” dus!


Slim-Vermogensbeheer-Mei-2018-Spread-Ita-Ger.png?mtime=20181001151044#asset:724


Samengevat:

  • De coalitie tussen de twee populistische partijen (5-sterren en Lega) hing tot in de laatste week van mei aan een zijden draadje. Een te zware anti-euro koers van deze coalitie had een zware wissel getrokken op de toekomst van Italië en daarmee ook op de toekomst van Europa.
  • De geduchte rechtse en eurosceptische Lega partij heeft haar standpunt om de euro te verlaten laten vallen om de (te) scherpe kantjes er voor nu van af te halen.We zien daarom voor de korte termijn géén risico meer dat
  • Italië de eurozone daadwerkelijk zal verlaten. Later zal moeten blijken met hoeveel euroscepsis deze coalitie in Europees verband wel vooruit kan komen. De plannen van deze coalitie slaan een behoorlijk gat in de Italiaanse begroting, dat daarmee niet aan de Europese richtlijnen gaat voldoen.
  • Als het stof is neergedaald, zullen de gedaalde koersen van de staatsobligaties Italië een goed instapmoment blijken te zijn geweest. Slim Vermogensbeheer heeft geen individuele Italiaanse obligaties in de beheerportefeuilles opgenomen. Wel hebben wij al langere tijd het H2O Allegro fonds in portefeuille dat ook belegt in Italiaanse staatsobligaties.

In afwachting van de ontwikkelingen in Italië heeft Slim Vermogensbeheer in mei geen wijzigingen in beheerportefeuilles doorgevoerd.


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2018

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,19%-1,66%Dynamic-2,75%-0,26%
Stable-1,04%-1,17%Growth-3,61%0,16%
Balanced-1,89%-0,71%Aggressive-4,47%0,43%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieSubcategorieBenchmarkIsin code
Traditionele obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
Hoog rentende obligatiesOpkomende Markten (50%)iShares Emerging Markets Government Bond Index Fund (LU) A2 USDLU0836513696
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIE00B66F4759
Aandelen Vanguard FTSE All-World UCITS ETFIE00B3RBWM25

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.