Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

Hoop op handelsdeal en centrale banken stemmen beleggers positief

Mogelijk komt een oplossing voor de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China in zicht als presidenten Trump en Xi Jinping na de G20-top in het Japanse Osaka elkaar ontmoeten en de onderhandelingen vlot weten te trekken. De Amerikaanse president heeft al eerder importheffingen op Chinese goederen opgelegd en China komt telkens met een reactie van gelijke omvang. President Trump dreigde om nog eens op USD 300 mrd aan Chinese goederen voor de VS importheffingen op te leggen. China blijft volhouden dat alleen overleg op basis van gelijkwaardigheid tot een goed resultaat kan leiden. De toezegging om verder te praten biedt beleggers het vertrouwen dat de ratio het zal winnen van de oplopende emotie.

Tegelijkertijd zien we een mildere toon van centrale bankiers. Dit heeft alles te maken met de aanhoudende zwakke inflatieontwikkeling en terugval in belangrijke indicatoren zoals het ondernemersvertrouwen. De Duitse ZEW-index die het vertrouwen van analisten meet in de economie is gedaald van -2 in mei naar -21 in juni. De ZEW-index die de huidige situatie weergeeft bleef nog wel positief op +7.8.Hierin zien we de angst dat de aanhoudende handelsoorlog tussen de VS en China de groei flink kan raken. In de economische cijfers op dit moment is dit nog niet terug te zien. Ook in de Verenigde Staten lijkt het ondernemersvertrouwen onder druk te staan en daalde de index voor nieuwe orders scherp. Bedrijven wachten even af en stellen nieuwe investeringen uit.

Met alle onzekerheid in de cijfers kijken beleggers weer naar de mogelijkheden van renteverlagingen. De FED en de ECB geven al duidelijk aan dat stimulerende maatregelen weer van stal worden gehaald als de afnemende trend zich doorzet. Eerst zal men willen zien hoe de gesprekken tussen de VS en China uitvallen. Goed nieuws kan het vertrouwen weer aanjagen, tegenvallers kunnen juist tot een verdere verslechtering leiden. De ontmoeting tijdens de G20-top einde juni geeft de intentie weer van China en de VS; even geen extra heffingen over en weer opleggen en verder praten. Inhoudelijk zijn geen zaken opgelost, daar moet in de komende weken weer aan gewerkt worden.

Al tijden blijft de inflatie achter bij het gewenste niveau van ca 2% dat centrale banken als passend zien. Nu enkele indicatoren verzwakken en bankiers weer over een ruimer monetair beleid praten zakt de lange rente in de VS en de eurozone flink. Obligatiekoersen droegen positief bij nu de lange rente van sterke eurolanden negatief is geworden. Beleggers in Duitse en Nederlandse staatsleningen krijgen een rendement van -0.32% respectievelijk -0.15% voor hun belegging.De aandelenkoersen reageerden positief op de handelsgesprekken en de signalen van centrale banken over mogelijk aanstaande renteverlagingen. Ook lijkt de situatie rond de Straat van Hormuz en de Italiaanse begroting geen roet in het eten te gooien. Opvallende stijgers waren de aandelen Apple (+13%) en Microsoft (+8.3%) en Schroder Asian Opportunities en Robeco Consumer Trend boekten winsten van 5.4% en 5%.

H2O Allegro kwam negatief in het nieuws vanwege beleggingen in illiquide obligaties gelieerd aan een Duitse financier. Het artikel in de Financial Times wees op de mogelijkheid dat beleggers wellicht niet hun inleg terug konden krijgen wanneer deze posities in het geding zouden komen als gevolg van grote uitstroom uit de H2O fondsen. Voor ons was dit voldoende reden om zowel H2O Allegro als H2O Multi EM Debt te verkopen aangezien dit soort publiciteit vaak leidt tot waar men bang voor is. De koersen van deze H2O fondsen kregen wel te verduren en dat drukte het resultaat voor deze maand enigszins. Hierdoor hebben wij ook de allocatie naar alternatieve beleggingen aangepast naar neutraal. De gelden staan nog even liquide in afwachting van marktontwikkelingen.


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2019

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income1.84%5.25%Dynamic2.94%9.38%
Stable2.21%6.65%Growth3.31%10.72%
Balanced2.57%8.02%Aggressive3.68%12.02%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieBenchmark
Isin code
Obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
AandelenInvesco MSCI Europe Value UCITS ETF (EUR)IE00B3LK4Z20

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie:

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.