Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

Geen komkommertijd voor de financiële markten

De verwachtingen waren niet hooggespannen toen de handelsbesprekingen tussen de VS en China in Shanghai hervat werden tijdens de laatste week van juli. Bronnen lieten tegenover The Wallstreet Journal weten dat een grote doorbraak onwaarschijnlijk is en dat dezelfde obstakels uit mei dit jaar nog overwonnen moeten worden. Toch zijn bescheiden winsten op bepaalde vlakken mogelijk. De hoop op een doorbraak werd extra ondermijnd toen president Trump enkele tweets lanceerde in zijn reeds bekende stijl. Hij betichtte de Chinezen ervan te wachten op de overwinning van een Democratisch kandidaat bij de presidentsverkiezingen in 2020 en waarschuwde meteen dat als en wanneer hij de presidentsverkiezingen wint de deal nog veel strikter zal zijn, of dat er zelfs helemaal geen deal komt. 31 juli werd duidelijk dat de handelsgesprekken vroeger dan verwacht zijn beëindigd. Er werden geen verklaringen afgelegd en de onderhandelingen worden in september verder gezet.

Tijdens de persconferentie van 25 juli jl. verwees Mario Draghi naar de Europese industrie, die de gevolgen begint te ondervinden van de handelsoorlog. De ECB zegt voorbereid te zijn om andere instrumenten aan te wenden om de inflatie aan te wakkeren mocht dat nodig zijn. Een van de opties daarbij is om opnieuw staats- en bedrijfsobligaties op te gaan kopen terwijl daar in december net mee gestopt is. Bovendien is de druk vanuit de VS op de ECB om in te grijpen hoog. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft 31 juli de rente met 25 basispunten verlaagd omwille van zorgen over de verslechterde economische vooruitzichten en de lage inflatie. Onderneemt de ECB geen actie, zou de euro te sterk kunnen worden ten opzichte van de dollar. Dat is slecht nieuws voor de export.Gedurende juli werden kwartaalcijfers bekend gemaakt. Verschillende bedrijven in de chipsector lieten meevallende cijfers zien. Ook Apple en Alphabet, het moederbedrijf van Google, stelden niet teleur. Zelfs Facebook, waar weinig positief nieuws over was afgelopen kwartaal, liet positieve cijfers zien. Daarnaast vielen de cijfers van Amerikaanse banken mee. We zagen echter ook enkele tegenvallers, bijvoorbeeld Netflix.

In de portefeuille

Alle strategieën bereikten een positief resultaat in juli, variërend tussen +0.69% en + 1.48%.

In een omgeving met langdurig lage renteniveaus en een afnemende groei van de bedrijfswinsten hebben wij eerder dit jaar al een deel van de winsten op aandelen gerealiseerd en de overweging in deze sector verminderd. Als alternatief hebben wij afgezien om meer in obligaties te beleggen. Bij de lage rentestanden van dit moment zou dit of te weinig opleveren of leiden tot een te hoog risico. Wij willen voorkomen dat wij in de jacht naar rendement ons laten verleiden tot de spreekwoordelijke beleggingsbloemen aan (over?) de rand van het ravijn. Vandaar dat wij de afgelopen maanden ook de mogelijkheden van direct vastgoed als onderdeel van de discretionair beheerportefeuilles hebben onderzocht. Voordeel van direct vastgoed boven bijvoorbeeld bestaande beursgenoteerde vastgoedfondsen, is dat de correlatie met de categorie aandelen veel lager is. Dat betekent minder volatiliteit en meer echte diversificatie en dus een waardevolle toevoeging voor de discretionair beheerportefeuilles. Voorwaarde daarbij is dat er wel sprake moet zijn van voldoende spreiding en voldoende liquiditeit (minimaal maandelijkse verhandelbaarheid). Dit heeft einde juli geleid tot een investering in het Capiva Plus Fund. Cliënten die een discretionair vermogensbeheerportefeuille hebben, vinden meer informatie in het tradebesluit dat ze ontvangen.


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2019

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income1.44%6.77%Dynamic0.10%9.49%
Stable1.00%7.71%Growth-0.36%10.32%
Balanced0.55%8.61%Aggressive-0.81%11.11%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieBenchmark
Isin code
Obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
AandelenInvesco MSCI Europe Value UCITS ETF (EUR)IE00B3LK4Z20

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie:

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.