Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

HET IS VOLOP ZOMER… OOK OP DE BEURZEN!

Het mooie zomerweer in de maand juli is ook terug te zien op de aandelenmarkten. Daar hebben de vermogensbeheerportefeuilles dan ook goed van kunnen profiteren. Het beleggingsjaar 2018 tot nu toe is niet heel makkelijk geweest. De veranderingen die het Investment Committee rond de jaarwisseling heeft doorgevoerd hebben wel z’n effect gehad. De strategiefondsen doen weer volop mee in de bovenste regionen met vergelijkbare mixfondsen. In juli hebben de portefeuilles de voorsprong op de benchmark verder uitgebreid. Er zijn gedurende de maand juli geen wijzigingen in de portefeuilles aangebracht.

Vooral politieke spelletjes houden de beurzen bezig

Het onvoorspelbare gedrag van de Amerikaanse president Trump houdt de gemoederen bezig. De financiële markten reageren daar toch anders op dan menig analist gewend is. De markt lijkt steeds meer te beseffen dat de soep niet zo heet wordt gegeten als deze wordt opgediend. In eerste instantie is er altijd een schrikreactie waarneembaar, maar al snel stapt men toch redelijk makkelijk over de opgeworpen problemen heen. Inmiddels is wel duidelijk dat naarmate we vaker van die ongenuanceerde uitspraken of tweets van Trump voorbij zien komen, de scherpe kantjes er na overleg met diegene waar hij zijn kritiek op heeft geuit, steeds weer door hem zelf van af worden gehaald. Dus financieel analisten worden regelmatig op het verkeerde been gezet. Normaal gesproken worden de woorden van politiek leiders uit de westerse wereld, maar ook van functionarissen van beleidsbepalende organen, zoals Draghi (ECB) , Powell (FED), Lagarde (IMF) zorgvuldig afgewogen om de financiële markten vooral niet tot beroering te brengen. Deze verfijnde stijl van communiceren is president Trump dan ook volledig vreemd. De financiële markten begrijpen dit steeds beter.

Belangrijkste keerpunt in juli was de uitkomst van de ontmoeting tussen de voorzitter van de Europese Commissie Juncker en de Amerikaanse president Trump. Vooraf waren er harde stellingen over het opvoeren van handelstarieven, terwijl de uitkomst van het gesprek door Trump zelf werd gebracht dat er (met Juncker) door Europa weer heel goed samen te werken was. Alle zorgen over een mogelijke escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten van Amerika en Europa waren weer getemperd.

De ontwikkelingen rondom Brexit zijn nog altijd erg onduidelijk. Door het vast zitten van de onderhandelingen kan het nog alle kanten op gaan. Naarmate de deadline van eind maart 2019 dichterbij komt wordt de mogelijkheid van een nieuw referendum hierover steeds concreter. Hoe dit feitelijk ook zal gaan uitpakken, de (economische) schade die het met name Engeland zal toebrengen zal groot zijn. De economische opleving is door het interne geruzie tot nu toe geheel aan de Britse economie voorbij gegaan.

Zowel de situatie in de Verenigde Staten van Amerika als die in het Verenigd Koningrijk geeft aan dat er met hoge inzet wordt gespeeld om politiek te bedrijven. Slim Vermogensbeheer houdt rekening met deze effecten, maar blijft zich vooral focussen op de onderliggende fundamenten van de wereldeconomie.


Slim-Vermogensbeheer-OECD-Leading-Indicators.jpg?mtime=20181001151753#asset:742


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2018

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,19%-1,66%Dynamic-2,75%-0,26%
Stable-1,04%-1,17%Growth-3,61%0,16%
Balanced-1,89%-0,71%Aggressive-4,47%0,43%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieSubcategorieBenchmarkIsin code
Traditionele obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
Hoog rentende obligatiesOpkomende Markten (50%)iShares Emerging Markets Government Bond Index Fund (LU) A2 USDLU0836513696
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIE00B66F4759
Aandelen Vanguard FTSE All-World UCITS ETFIE00B3RBWM25

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.