Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

Flitsend uit de startblokken

Veel bedrijfscijfers in januari werden positief ontvangen na de flinke dalingen van de aandelenkoersen in de laatste maanden. De angst voor een scherpe terugval in de wereldwijde economische groei bleek onterecht en geruststellende bedrijfscijfers zorgden voor een flitsende start van de aandelenmarkten. De aandelenmarkt in de VS beleefde zelfs de beste januari sinds 1987.

Alle strategieën presteerden positief wat vooral gedreven werd door de hogere aandelenmarkten. De lagere rente kende ook een positieve uitwerking op de resultaten waarmee de resultaten voor elke strategie boven de benchmark uitstegen. De strategie Stable, die het meest defensief belegt, won 3.15% (1.03% boven de benchmark) en de meest offensieve strategie Aggressive boekte een winst van 7.57% (0.26% boven de benchmark).

Met de onzekerheid op het internationale toneel rond de Amerikaans-Chinese handelsoorlog en de aanstaande Brexit zien we meer bewegelijkheid op de markten en een vlucht naar veiligheid zoals staatsleningen. De zachtere toon van de Fed geeft aan dat het rentebeleid meer afhankelijk zal zijn van de huidige economische ontwikkelingen. In de VS drukte dit de lange rente. Zwakke cijfers voor de Eurozone geven beleggers het vertrouwen dat de ECB nog geruime tijd een zeer ruim beleid blijft voeren en vooral geen druk op verschillende landen zal leggen. De Duitse 10-jaars rente zakte naar 0.18%. De huidige, lagere economische groei in de wereld is nog geen voorbode voor een recessie.

Het lijkt erop dat beleggers een mogelijke recessie hebben ingeprijsd zodat de eerste tekenen van een ommekeer de markten verder kunnen opstuwen. Gezien de beperkte opbrengsten van obligatiebeleggingen handhaven wij onze voorkeur voor aandelenbeleggingen die van het globaliseringsproces kunnen profiteren.


Slim-VB-Capital-Market-Rate-Germany.jpg?mtime=20190208101713#asset:1052

FDA


Het aandeel Apple wat we in december in portefeuille hebben opgenomen, zag de omzet en winst in het laatste kwartaal onder druk staan door zwakkere Iphone-verkopen en tegenvallende cijfers uit China. Begin januari waarschuwde het bedrijf voor tegenvallende resultaten. In lijn met de bijgestelde verwachtingen presenteerde Apple een winst van $ 4.18 per aandeel. De omzetverwachting voor het komende kwartaal van 55 miljard tot 59 miljard dollar ligt iets lager dan de consensus in de markt van 60 miljard. Het bedrijf zal het in de toekomst meer moeten hebben van de groei in de diensten zoals Apple Music en Apple Pay. De resultaten stelden beleggers toch gerust zodat het aandeel 5.4% kon oplopen. Andere tech-gerelateerde aandelen zoals Alphabet (+ 7.6%) en Microsoft (+2.8%) presteerden ook positief.

Ook de Nederlandse bedrijven Unilever, Philips en Royal Dutch Shell rapporteerden aan beleggers. Unilever presenteerde een groei van 2.9% waar een stijging van 3.5% was verwacht. Het positieve nieuws zat in de verbetering van de winstmarges en een meevallende winstontwikkeling. Het bedrijf kondigde de overname van The Laundress aan zonder een bedrag te noemen. The Laundress is gespecialiseerd in eco-vriendelijke schoonmaak- en wasmiddelen. Het aandeel eindigde de maand onveranderd ten opzichte van de aankoopprijs.

Philips kondigde aan het dividend te verhogen met 6% en gaat eigen aandelen inkopen ter waarde van € 1,5 miljard. Na de cijfers wist het aandeel 11% te winnen. Grootmacht Royal Dutch Shell zag de winst stijgen door hogere olie- en gasprijzen. Besparingen en nieuwe groeiprojecten in de afgelopen jaren betalen zich uit in hogere winst en dividend terwijl de schuldenlast daalde. De markt beloonde het aandeel met een winst van 5.5%.

Alle profielen presteerden in de plus. Het meest defensieve profiel, Stable, won 3.15%. De overweging op de aandelenmarkten pakte positief uit terwijl de korte obligaties in euro maar beperkt profiteerden van de dalende rente. Het profiel Balanced boekte een winst van 3.95%. De profielen Dynamic, Growth en Aggressive, die een oplopend belang in aandelen aanhouden boekten dan ook fraaie winsten van respectievelijk 5.17%, 6.43% en 7.57%.

Wij presenteren iedere maand de ontwikkeling van de benchmark in het maandverslag zodat u de behaalde rendementen van uw beleggingen kunt vergelijken met een neutraal uitgangspunt. Zo kunt u zich een oordeel vormen over onze prestaties. De samenstelling van deze benchmarks hebben wij aangepast om beter aan te sluiten bij het beleggingsbeleid vanuit het perspectief van een Europese belegger. Een nadere toelichting op de samenstelling van de benchmarks vindt u hieronder.


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2019

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income0.84%0.84%Dynamic4.70%4.70%
Stable2.12%2.12%Growth6.00%6.00%
Balanced3.40%3.40%Aggressive7.31%7.31%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieBenchmark
Isin code
Obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
AandelenInvesco MSCI Europe Value UCITS ETF (EUR)IE00B3LK4Z20

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie:

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.