Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

Sterke start op de markten krijgt vervolg in februari

De positieve markten kregen in februari een verder vervolg. De grote stroom aan bedrijfscijfers werd over het algemeen goed ontvangen door beleggers. De onderhandelingen over en hoop op een handelsakkoord tussen de VS en China voerden de boventoon en groeicijfers in Europa en de VS vielen beter uit dan analisten vorig kwartaal verwachtten. Het beeld over aantrekkende inflatie en hogere rente in Europa blijft voorlopig op de achtergrond.

Alle strategieën presteerden positief gedreven door hogere aandelenkoersen terwijl de aandelen in opkomende landen minder presteerden dan de markten in Europa en de VS. Ook het hedge fund H2O Allegro droeg positief bij. Het Aggressive profiel won 2.87% en bleef daarmee 0.72% achter bij de benchmark. De grotere weging naar aandelen opkomende landen dan de andere strategieën en het ontbreken van H2O Allegro speelde het Aggressive-profiel parten. Het defensieve Stable won 1.55%.

Op het geopolitieke front waren er een aantal lichtpuntjes. De onderhandelingen tussen de VS en China over de oplossing van het handelsconflict boekten vooruitgang. De verhoging van de invoertarieven van 10% tot 25% op $200 mrd aan Chinese goederen is uitgesteld. In Europa is de kans op een harde Brexit afgenomen nu het Britse parlement over een uitstel mag stemmen wanneer er niet op tijd een Brexit-overeenkomst is goedgekeurd. De groeicijfers van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal verrasten positief terwijl de economische indicatoren een zwak tot stabiel beeld laten zien.

De groei in de eurozone blijft onder druk staan en daalt nu een aantal kwartalen op rij. De vertraging in China en industriële productie raken de economie van de eurozone. Vooral de Duitse economie is hier gevoelig voor. Na een krimp in het derde kwartaal, stabiliseerde de Duitse economie in het laatste kwartaal waardoor een officiële recessie werd voorkomen. De inflatie in de eurozone blijft zeer beperkt en de verwachting is dan ook dat de ECB de aannames voor de groei en inflatie naar beneden bijstelt.Bierbrouwer Heineken presenteerde sterke cijfers gedreven door de toenemende vraag in opkomende landen naar premium bieren in het hoge segment. De beperkte groei in Noord-Amerika en West-Europa wordt hierdoor gecompenseerd. Het sterke merk Heineken en het groeipotentieel van consumenten in opkomende landen moet de winst op lange termijn opvoeren.

Apple en zakenbank Goldman Sachs willen samen een creditcard gaan aanbieden in de VS die gekoppeld is aan de iPhone waardoor het voor gebruikers gemakkelijker wordt hun uitgaven te beheren. Extra functies in de Apple Wallet komen beschikbaar om het saldo te beheren en bestedingsdoelen aan te geven. Na een testperiode zal de kaart aan het grote publiek worden aangeboden.

Microsoft maakte afgelopen kwartaal weer een winst van $8.42 miljard waar een jaar geleden nog een verlies werd geboekt. De omzet steeg ca 13% tot $32.5 miljard. Microsoft is een van de sterke spelers in de cloud geworden met Azure. Voordeel is dat bijna alle bedrijven al ervaring hebben met Microsoft producten dat de stap naar cloud diensten vergemakkelijkt. Het bedrijf moet de komende jaren in de dubbele cijfers kunnen groeien en de toch al aantrekkelijke winstmarge van 32% verder kunnen verbeteren.

Alle profielen presteerden in de plus. Het meest defensieve profiel, Stable, won 1.55%. De overweging op aandelen en de positie in H2O Allegro waren hier belangrijke factoren. Bij de obligaties handhaven wij korte looptijden waardoor deze nauwelijks konden profiteren van lagere rente. De profielen Balanced, Dynamic en Growth boekten winsten van 2.07%, 2.62% en 3.16%. Het profiel Aggressive boekte een stijging van 2.87%.


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2019

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0.03%0.81%Dynamic2.14%6.94%
Stable0.69%2.82%Growth2.86%9.04%
Balanced1.42%4.86%Aggressive3.59%11.16%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieBenchmark
Isin code
Obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
AandelenInvesco MSCI Europe Value UCITS ETF (EUR)IE00B3LK4Z20

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie:

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.