Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

Weer een nieuwe ronde in de handelsoorlog

Elke maand kunnen we weer iets schrijven over de escalatie in de handelsoorlog. Ook afgelopen maand bepaalde het beleid van Trump, dreigementen richting China en aansturen op gesprekken, de sfeer op de financiële markten. Inmiddels worden de negatieve effecten voor de wereldhandel wel merkbaar. De Chinese leiders lijken niet onder de indruk van alle dreigingen en heffingen op Chinese goederen. Het lijkt erop dat zij dit beleid nog wel even willen en kunnen aanhouden en dat Beijing bereid is om een (tijdelijke) vertraging van de economie te accepteren. De lagere groei wordt deels opgevangen door een lagere yuan en andere stimuleringsmaatregelen. De handel tussen China en de VS is flink onder druk komen te staan door de wederzijdse importheffingen. Nieuwe Amerikaanse heffingen van 10% op USD 300 miljard aan Chinese handelswaar richting de VS leidden weer tot een Chinese reactie van 5% tot 10% aan heffingen op USD 75 miljard aan auto’s en onderdelen uit de Verenigde Staten.De gebruikelijke poorten tot China, zoals Hongkong en Singapore, zien ook hun groei terugvallen terwijl andere Aziatische landen juist lijken te profiteren nu de relatie tussen China en de VS zo verslechterd is. Bedrijven die hun producten in China produceren blijken kwetsbaar waardoor omliggende Aziatische landen aantrekkelijker worden. Duitsland, als grootste exporteur in de eurozone, merkt ook de afkoeling van de wereldeconomie. De indicatoren voor het vertrouwen in de industrie, handel en bouw, staan onder druk net als de verwachtingen. Met een stijgende werkloosheid is het wellicht lastig voor de Duitse economie om een recessie komende maanden te vermijden.De druk op de Duitse kanselier Merkel om het begrotingsevenwicht los te laten wordt steeds groter. Het jarenlange overschot in Duitsland is ook nadelig voor de andere eurolanden. Merkel heeft aangegeven best de mogelijkheden van een negatief begrotingssaldo te overwegen om de groei te stimuleren. Grote investeringen in infrastructuur en klimaatdoelen zijn mogelijk zonder de limiet van -3% op het begrotingstekort te doorbreken.

In de portefeuille.

Stijgende obligatiekoersen droegen positief bij aan het resultaat in augustus, terwijl de onderweging in obligaties nadelig uitpakte. Aandelen kenden een negatieve bijdrage aan de portefeuilles. Het aandeel Pfizer (farmacie) verloor 8.5% nadat het bedrijf een bescheiden groei rapporteerde van 2% en de verwachting over 2019 ca USD 2 miljard verlaagde. De biopharma divisie groeit in resultaten terwijl Upjohn (generieke medicijnen) juist een krimp vertoonde. Het nieuws dat de Upjohn-divisie gaat fuseren met Mylan kon het negatieve beeld niet keren. Voor nu houden wij het aandeel Pfizer nog in portefeuille vanwege de focus van het management op producten met hogere toegevoegde waarde, het huidige dividend van 4% en een verwacht herstel van de koers richting USD 42- USD 45. Unilever won 6.3% en was daarmee de grootste stijger in de portefeuille na de update einde juli waaruit bleek dat het bedrijf goed op koers ligt om de marges te verbeteren. Unilever wil een marge van 20% behalen einde 2020. De winstgevendheid was zoals analisten hadden verwacht. Het fonds H2O Allegro is opnieuw in de strategieën opgenomen nadat het in juni verkocht was. De commotie in de media vanwege beleggingen in illiquide obligaties was toen de aanleiding. Nu heeft het fondshuis deze posities grotendeels van de hand gedaan waardoor wij weer een toegevoegde waarde zien in het Allegro fonds. Het toevoegen van een hedge fund verlaagt het risico van uw beleggingsportefeuille. Om hiervoor ruimte te maken is het Pimco Income fund verkocht. Met de huidige, lage rentestanden verwachten wij voor high yield obligaties een beperkt rendement terwijl het risico in deze obligaties wel verder toeneemt.


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2019

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income1.89%8.79%Dynamic-1.18%8.19%
Stable0.86%8.64%Growth-2.21%7.89%
Balanced-0.16%8.44%Aggressive-3.23%7.52%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieBenchmark
Isin code
Obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
AandelenInvesco MSCI Europe Value UCITS ETF (EUR)IE00B3LK4Z20

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie:

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.