Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

LANGE TERMIJN!

Een maand geleden meldden we dat juli een maand was met uitstekende beursprestaties waar ook onze portefeuilles optimaal gebruik van konden maken. We kunnen niet genoeg benadrukken dat beleggingsprestaties altijd op lange termijn bekeken moeten worden. Op korte termijn kunnen koersen flink stijgen en dalen. De prestaties in de maand augustus laten dit nogmaals zien.

Alle strategieën hebben afgelopen maand een deel van hun voorsprong op de benchmarks prijsgegeven. Als gevolg van de marktonwikkelingen in augustus hebben alle portefeuilles een negatief resultaat behaald.

Het defensieve profiel Stable behaalde een rendement van -1.10% en komt hiermee sinds de start van dit jaar (YTD) op 0.08% uit. Het Balanced profiel daalde -0.56% afgelopen maand, YTD is het resultaat +1.44%. Het Dynamic profiel noteerde een verlies van -0.47% (YTD + 2.59%) en ook de profielen Growth en Aggressive boekten verliezen van -0.39% (YTD +4.35%) respectievelijk -0.07% (YTD +5.07%).

Samenvattend, hoe meer aandelen in portefeuille, hoe beter de prestatie YTD maar ook hoe hoger de beweeglijkheid tot nu toe.


Slim-Vermogensbeheer-rendementen-augustus-2018.png?mtime=20181001144840#asset:706


Wij houden nog steeds de voorkeur voor aandelen en een bescheiden overweging voor alternatieve beleggingen zoals hedge funds en OG beleggingen. Dit gaat ten koste van het belang in obligaties. Bij obligaties zal het rendement de komende tijd beperkt zijn, zoals we al vaak vermeld hebben.

Binnen de aandelen in uw portefeuille presteerden het Robeco Global Consumer Trends fund (+3.7%), Microsoft (+5.9%) en Pfizer (+4%) sterk.

De Amerikaanse S&P500 index boekte een winst van +2.2%, gemeten in euro’s. Amerikaanse bedrijven profiteerden nog steeds van de sterke bedrijfscijfers van vorige maand, een nieuw handelsakkoord tussen Mexico en de VS en de ongewijzigde renteverwachtingen.

Turkije, en het conflict met de Verenigde staten, zorgden ervoor dat vooral de Europese aandelen (Euro Stoxx 600 / -2.4%) en meer specifiek de banken met Turkse belangen werden geraakt.

Het H2O Multi EMD Fonds en het H2O Allegro fonds in uw portefeuille daalden in augustus hard, respectievelijk 6% en 10%. Deze fondsen richten zich op relatieve posities in de rente- en valutamarkten en werden geraakt door de onrust in Turkije waardoor de Zuid-Europese rente en de US dollar stegen terwijl de Duitse lange rente zakte, net als de euro.

FED-voorzitter Powell gaf in Jackson Hole aan dat de groei momenteel sterk is maar dat hij grote onzekerheden op lange termijn ziet voor de groei en inflatieontwikkeling. Hierdoor zakte de lange rente in de VS naar 2.85% terwijl de 2-jaars rente op 2.63% staat. Een groeivertraging in de VS ligt al een tijdje op de loer en is door het beleid van de regering Trump verder naar achter geschoven. De ECB geeft aan dat pas einde 2019 de rente stapsgewijs zal oplopen. Na een paar maanden met zwakkere groei in Europa lijken de cijfers weer te verbeteren en is de inflatie inmiddels met 2% op het gewenste pijl.

De nieuwe populistische regering in Italië heeft afgelopen maanden diverse keren gedreigd richting Brussel en geeft aan dat ze bereid is om het begrotingstekort op te laten lopen als dit nodig is. Dat is niet gunstig voor Italië. De dreiging van nieuwe uitgiftes van Italiaans schuldpapier duwt de rente op lange obligaties op tot 3.25%.

Onroerend goed, sinds deze zomer in de portefeuille met het Skagen M2 fonds, ging 1% achteruit.Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2018

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,19%-1,66%Dynamic-2,75%-0,26%
Stable-1,04%-1,17%Growth-3,61%0,16%
Balanced-1,89%-0,71%Aggressive-4,47%0,43%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieSubcategorieBenchmarkIsin code
Traditionele obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
Hoog rentende obligatiesOpkomende Markten (50%)iShares Emerging Markets Government Bond Index Fund (LU) A2 USDLU0836513696
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIE00B66F4759
Aandelen Vanguard FTSE All-World UCITS ETFIE00B3RBWM25

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.