Beleggen is geen doel,
maar een middel om uw
doelstelling te bereiken

Wat wilt u bereiken?

Positieve groeicijfers stuwen de markten verder op

In april behaalden alle strategieën wederom positieve rendementen waarmee de sterke stijging van de eerste maanden van dit jaar werd voortgezet. Goede economische cijfers wijzen erop dat er nog steeds voldoende fundament aanwezig is. De Amerikaanse economie groeide met 3,2% over het eerste kwartaal, wat ruim boven de verwachting van 2,3% uit kwam. De werkloosheid kwam uit op 3,6%, het laagste punt sinds eind jaren 60 van de vorige eeuw.

Inflatiecijfers in de eurozone stegen iets sterker dan verwacht. Van 1,4% in maart naar 1,7% in april. De Europese centrale bank zal opgelucht zijn dat de daling in inflatie niet doorzet. De stijging werd vooral door hogere energieprijzen gedreven. Als geheel wist de economie van de EU een bescheiden groei van 0,4% te realiseren wat aan de bovenkant van de verwachtingen was. Ook Italië realiseerde een bescheiden groei waarmee het land officieel weer uit de milde recessie is gekropen.De protectionistische houding van Trump zorgt voor voorzichtige toenadering van de EU en China. De “Zijderoute” politiek van China die vooral op infrastructuur buiten China gericht is biedt ook kansen om de economische banden te versterken tussen beide blokken. Voor China zijn dit mogelijkheden om de afvlakkende economische groei het hoofd te bieden. De handelsbespreking tussen China en de VS gaan richting eindfase. Zoals verwacht probeert Trump gelijk de druk op de EU op te voeren om snel tot onderhandelingen te komen over betere handelsbetrekkingen.

In het begin van het jaar waren we overwogen in aandelen maar dat is in maart teruggebracht naar een neutrale positie. Binnen de aandelen vielen twee fondsen op door hun goede prestaties: softwaregigant Microsoft presteerde beter dan analisten hadden verwacht. De omzet was bijna $1 miljard hoger op ruim $30 miljard waarmee de winst per aandeel in het eerste kwartaal op $1,14 kwam. De koers van het aandeel steeg 9,7% in april.Ook Unilever verraste beleggers met een omzetgroei van 3,1%. De groei in de opkomende markten was met 5% erg goed en het bedrijf ligt op koers om de doelen voor 2020 te halen. Daarnaast wordt het dividend met 6% verhoogd. Met deze positieve berichten won het aandeel 4,7% en wij verwachten een verdere stijging.

De vastgoedbelegging in Skagen M2 zakte 1,4% als gevolg van de huurdersprotesten in Duitsland. In Berlijn onrust is ontstaan over het gemeentebeleid om grote woningblokken aan commerciële partijen als Deutsche Wohnen te verkopen die na een opknapbeurt de huurprijzen flink verhogen. De bewoners zijn bang dat de stad te duur wordt en verschraald. De onrust lijkt beperkt te blijven en de huren in Berlijn liggen nog steeds ver onder de prijzen in andere grote Europese steden.

De weging voor obligaties houden we nog steeds op het minimale gewicht. Binnen de obligaties geven wij de voorkeur aan bedrijfsleningen in euro boven overheidsobligaties en hanteren we korte looptijden.

Net als in de eerste drie maanden van 2019 behaalden alle beleggingsprofielen in april positieve rendementen. Zowel de aandelen- als de obligatiemarkten profiteerden van goede macro-economische en bedrijfscijfers. Binnen de overige beleggingen sloot vastgoed de maand af met een klein negatief rendement terwijl het hedge fund H2O Allegro een winst realiseerde van 5,4%. Het meest defensieve profiel Income staat nu op een winst van 3,48% sinds de start van dit jaar en het meest offensieve profiel Aggressive staat op een rendement van 16,07%.


Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2019

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income0.21%2.62%Dynamic2.12%10.31%
Stable0.85%5.13%Growth2.77%12.98%
Balanced1.48%7.70%Aggressive3.42%15.68%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn

CategorieBenchmark
Isin code
Obligaties iShares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EURIE00B3DKXQ41
AandelenInvesco MSCI Europe Value UCITS ETF (EUR)IE00B3LK4Z20

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie:

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.