Beleggen is geen doel, maar een middel om uw dromen te bereiken.
2018-02 Marktverslag

Winters weer trekt over de markten

De financiële markten werden geraakt door toenemende inflatieangst in de VS. GDP-USDe groei van het BBP versnelde voorgaande kwartalen tot 2,5% op jaarbasis waar zowel de consumptie als bedrijfsinvesteringen aan bijdroegen. Toegenomen overheidsuitgaven versterkten de groei verder. De sterke banengroei  (+200,000) en stijging van de lonen met 2,8% verraste de financiële markten die geschrokken reageerden. Gestegen huizenprijzen van 6% in een jaar kan de inflatieangst verder aanwakkeren. De sterke cijfers kunnen voor de Fed wel eens aanleiding zijn voor meer renteverhogingen dan eerder gedacht.  De lange rente in de VS klom hierdoor van 2,4% begin dit jaar naar 2,95%, mede geholpen door de belastingverlagingen van president Trump. Door de aanpassingen in de belastingen zal de Amerikaanse overheid $1400 miljard minder inkomsten ontvangen in komende jaren en dat tekort zal toch gefinancierd moeten worden. Het Goldilocks scenario maakt nu even plaats voor een winterse bui.

In het kielzog van de stijgende rente in de VS trok ook de Europese rente aan. De Duitse rente klom begin februari naar 0,76%, een niveau dat wij al enkele jaren niet meer hebben gezien. In de Eurozone zijn de groeicijfers ook sterk maar er zijn nog geen signalen om ook hier op een hogere inflatie te rekenen.  De inflatie in de Eurozone is nog altijd ruim onder de doelstelling van 2%.

Later in de maand ontstond wat meer rust op de markten eInflation Eurozonen wisten zowel  aandelen als obligaties een deel van hun verliezen weer in te lopen. De aandelenmarkten eindigden de maand ca 5% lager, na eerder op 10% verlies ten opzichte van de top te hebben gestaan. Een hoger inflatiebeeld is iets waar wij aan moeten wennen. Zolang de economische groei goed blijft en de centrale banken een ruim begrotingsbeleid voeren is dit ondersteunend voor de markten. De rente moet alleen niet te snel stijgen. De renteperikelen namen de aandacht voor een verder goed cijferseizoen weg. Het snelle herstel op de aandelenmarkten is dan ook wel terecht.

Afgelopen maand hebben wij de invulling van de portefeuilles aangepast. Binnen het aandelenblok is het aantal  individuele aandelen gereduceerd en meer gericht op grote bedrijven. Het gewicht gemeten in euro per aandeel is hierdoor afgenomen. De vrijkomende bedragen investeren wij in regio´s en thema´s waar wij positief over zijn. Enkele etf’s zoals Robeco Global Enhanced Equity, Actiam Verantwoord Wereld aandelen en Ishares MSCI Japan zijn nieuw en waarborgen de spreiding. Aanvullend op bestaande posities is er nu ook ruimte om fondsen van Comgest voor Emerging Markets aandelen en Europese midcap aandelen te selecteren. Wij onderscheiden ook aantrekkelijk thema´s zoals robotics, digitalisering en de online consument. Hiervoor hebben wij twee themafondsen van Robeco voor u geselecteerd. Portefeuilles  bij Jyske bank bevatten enkele andere fondsen zoals wij bericht hebben in ons tradebesluit dd 23 februari. Om ruimte te maken zijn aandelen zoals Amazon, Volkswagen, WPP, General Electric en Wessanen verkocht evenals fondsen van Nordea en Natixis. Er zijn ook nieuwe aandelen toegevoegd zoals Philips, Royal Dutch Shell, Berkshire Hathaway  en Boeing.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2018 »

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,01%-1,16%Dynamic-1,49%-0,76%
Stable-0,50%-1,01%Growth-1,99%-0,67%
Balanced-0,98%-0,86%Aggressive-2,45%-0,48%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn »

CategorieSubcategorieBenchmarkTicker
Traditionele
obligaties
Ishares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EUR IEAG.AS
Hoog rentende
obligaties
Opkomende Markten
(50%)
BlackRock Emerging Markets Government Bond Index FundLP68215445
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIHYG.L
AandelenVanguard FTSE All-World UCITS ETF VWRD.L

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.Marktupdates vermogensbeheer
Inloggen

Selecteer & login: