Beleggen is geen doel, maar een middel om uw dromen te bereiken.
Slim-Vermogensbeheer-Januari-2017

Trump ook positief voor Europa?

Het is toch weer Trump die het internationale beeld bepaalt. Na de verkiezingen in de VS is het even rustig geweest maar die rust is na de inauguratie verdwenen. Dagelijks horen we hoe het nieuwe beleid met media aandacht naar buiten wordt gebracht. Veel van de presidentiële besluiten van de eerste dagen kunnen op de steun rekenen van zijn kiezers die eindelijk een president zien die doet wat hij heeft beloofd in de campagne. De pijlen van Trumps campagne waren ook steevast gericht op de handelsverdragen in Noord Amerika en de landen rond de Grote Oceaan, zoals NAFTA en TPP, die volgens zijn opvatting vooral banen in de VS hebben gekost en in andere landen juist banen hebben opgeleverd. Dit thema houdt Trump ook nu nog vast.Slim-Vermogensbeheer-Handelsoverschotten

De aandacht van Trump kan wel eens langere tijd gericht blijven op de Mexicaanse situatie waardoor de eurolanden nog een tijd kunnen profiteren van de lage euro. De aandacht in de eurozone zal dit jaar voor een belangrijk deel gaan naar de verkiezingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. Met het opkomende populisme tegen de oude politiek zal de kracht van de euro niet snel herstellen en samen met het uitblijven van handelsbelemmeringen tussen de VS en de eurozone komt dat de export van eurozone ten goede. De rente in de eurozone is te laag voor de Noord-Europese landen. Echter de ECB moet voor ieder land beleid voeren.

Gevolg is dat er bij noordelijke landen overschotten op de lopende rekening verder oplopen, zoals in Nederland (+10% BNP) en Duitsland (+8%). De VS kent een tekort van 5% maar in absolute bedragen veruit het grootste tekort ter wereld met bijna $ 800 miljard. Uiteindelijk gaan landen het overschot weer terugbrengen in de eigen economie door lagere belastingen en investeringen in eigen infrastructuur om zo de binnenlandse economie verder te versterken.  Europese aandelen, goedkoper gewaardeerd ten opzichte van Amerikaanse, kunnen van bovenstaande situatie profiteren.

Met aanstaande verkiezingen in grote eurolanden zien we dat de verschillen tussen de Duitse rente en de rest van de eurolanden verder zijn oplopen. De onzekerheid over de euro en de richting van de europolitiek duwt beleggers meer naar de zekerheid van Duitse staatsobligaties. Het renteverschil tussen Franse en Duitse 10-jaars rente is gestegen van 0,22% in augustus tot 0,61% op dit moment.   De Italiaanse rente is tot 2,30% gestegen nu de grootste bank in het land, Unicredit, net als Monte dei Pasche moet ingrijpen in de balans en het personeelbestand om weer wat sterker te worden.Slim-Vermogensbeheer-Franse-Rente-loopt-hard-op

Over de afgelopen maand zagen we dan ook dat de bredere obligatiemarkten in de eurozone en in de VS het moeilijk hadden met stijgende rentes  waardoor obligaties in prijs dalen. Uw beleggingsportefeuilles hebben hier weinig last van ondervonden omdat wij al enige tijd rekening houden met hogere rentestanden.  Daarom zijn de portefeuilles onderwogen in obligaties en houden wij de looptijden kort. Ook de grotere allocatie naar aandelen droeg positief bij. Binnen de aandelenbeleggingen is mobiele aanbieder Telenor verkocht aangezien telecomaandelen vanwege hun hoge dividendstromen gevoelig kunnen zijn voor stijgende rentes. Hiervoor in de plaats is het Amerikaanse JM Smucker opgenomen. Smucker, actief in de voeding met o.a. siropen, spread, toppings, sausen, pindakazen en koffie (Dunkin Donuts) is met veel van haar merken marktleider en staat bij meer dan 90% van de Amerikanen op tafel. Het is een bedrijf wat vooral op de Amerikaanse binnenlandse markt gericht is.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2017 »

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-1,78%-1,78%Dynamic-1,03%-1,03%
Stable-1,56%-1,56%Growth-0,72%-0,72%
Balanced-1,33%-1,33%Aggressive-0,58%-0,58%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn »

CategorieSubcategorieBenchmarkTicker
Traditionele
obligaties
BlackRock Euro Government Bond Index FundLP68175646
Hoog rentende
obligaties
Opkomende Markten
(50%)
BlackRock Emerging Markets Government Bond Index FundLP68215445
Bedrijfsobligaties (50%)Lyxor Liquid Euro High Yield BBHYBB.PA
AandelenIshare Core MSCI World
(EUR)
IWDA.AS

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.2Marktupdates vermogensbeheer
Inloggen

Selecteer & login: