Beleggen is geen doel, maar een middel om uw dromen te bereiken.
Slim Vermogensbeheer - Marktverslag april

Minder dreigingen zorgt voor herstel op de markten

Beleggers waren positief gestemd in april na de dalingen van de aandelen in maart. De eerste maanden van het jaar waren vooral voor aandelenbeleggers volatiel waar met elke tweet van president Trump weer nieuwe spanningen ontstonden. In obligatieland was het nog betrekkelijk rustig. De beurzen reageerden positief oSlim Vermogensbeheer - China US trade in goods relationshipp de milde toon die de Chinese president Xi aansloeg tijdens een grote economische conferentie in Azië. Xi beloofde daar dat China zijn financiële sector en industrie meer zal openstellen voor buitenlandse bedrijven door lagere importtarieven op auto´s en een betere bescherming van intellectuele eigendommen. Ook onze premier Mark Rutte was in China op handelsmissie waar hij aandrong op meer gelijke concurrentie voor buitenlandse bedrijven. Waar de Amerikaanse regering importtarieven op 1300 producten uit China wil doorvoeren zal dat ca. 10% van de Chinese handel met de VS raken. De Chinese dreiging om Amerikaanse goederen zwaarder te belasten raakt wel een derde van de Amerikaanse export naar de China.

Het risico dat de handelsperikelen omslaan in een handelsoorlog blijft klein en zal verder afnemen aangezien de Amerikaanse economie wellicht het meest geraakt wordt door een handelsoorlog.

De wereldwijde winstverwachtingen zijn licht toegenomen ondanks dat een mogelijke handelsoorlog tot hogere productiekosten kan leiden. De waardering voor Europese aandelen (op basis van aangepast koers/winstverhouding CAPE) is aantrekkelijker geworden met dalingen in voorgaande maanden waar de waardering voor de Amerikaanse aandelenmarkten juist verder is opgelopen en ruim boven het historisch gemiddelde gewaardeerd is. Zeker ten opzichte van de VS zijn aandelen uit opkomende markten redelijk gewaardeerd en nog altijd 20% goedkoper dan de ontwikkelde markten.

De rentevergoeding op Amerikaanse 10-jaars Treasury obligaties steeg aan het einde van de maand kortstondig tot boven 3%, een niveau wat wij al jaren niet meer hebben gezien. Sterke cijfers over woningverkopen en een aanhoudend hoog consumentenvertrouwen kunnen de inflatie verder aanwakkeren. Daar komt nog eeSlim Vermogensbeheer - European equities became cheaper in Marchns bij dat in de komende jaren geen gebrek is aan nieuwe schulden in de VS. In de Eurozone steeg de Duitse rente tot 0.64% wat weliswaar 0.15% hoger is, maar voorlopig zal de aanwezigheid van de ECB de rente in de Eurozone in toom houden. Het huidige obligatiebezit zal ook nadat het opkoopprogramma wordt beëindigd, nog steeds rente en aflossingen kennen welke  weer opnieuw geïnvesteerd gaan worden. Wij verwachten dat de ECB in het najaar het einde van dit programma zal aankondigen zodat dit dan begin 2019 wordt afgerond. Met wat matige groeicijfers in de EU is de ECB er veel aan gelegen om zeer voorzichtig te werk te gaan en geen angst in de markt te creëren.

Al onze strategieën presteerden positief in april waardoor de resultaten sinds de start van dit jaar vlak tot licht in de plus zijn gekomenen wat tot op heden 0.5% tot 1.8% boven de benchmark portefeuilles is. Onze onderwogen positie in obligaties en korte looptijden beperken de negatieve invloed van een hogere rente. Wij zien nog geen reden om onze renteverwachtingen aan te passen en verwachten dat de Amerikaanse rente zich rond 3% zal houden. Wij verwachten dat de inflatie in de VS en Europa beheerst zal blijven, wat eerder wijst op een aanhoudende sterke economische ontwikkeling dan van een verzwakking. Zakelijke waarden, zoals aandelen, blijven overwogen. Binnen de categorie aandelen geven wij de voorkeur aan Europese markten en opkomende landen vanwege aantrekkelijke waardering hoewel de hogere rente ook wel eens tot meer onzekerheid kan leiden.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2018 »

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,05%-0,67%Dynamic1,89%-0,97%
Stable0,58%-0,71%Growth2,57%-1,18%
Balanced1,21%-0,77%Aggressive3,16%-1,15%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn »

CategorieSubcategorieBenchmarkTicker
Traditionele
obligaties
Ishares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EUR IEAG.AS
Hoog rentende
obligaties
Opkomende Markten
(50%)
BlackRock Emerging Markets Government Bond Index FundLP68215445
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIHYG.L
AandelenVanguard FTSE All-World UCITS ETF VWRD.L

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.Marktupdates vermogensbeheer
Inloggen

Selecteer & login: