Beleggen is geen doel, maar een middel om uw dromen te bereiken.
Slim Vermogensbeheer - Marktverslag september-2

Fed komt in actie

Begin september stonden de beurzen onder druk door een mogelijk verdere escalatie van het conflict met Noord-Korea door een nieuw uitgevoerde kernproef. Noord-Korea stelde daarnaast dat de geteste waterstofbom ook geladen zou kunnen worden op raketten waarmee ook doelen in de Verenigde Staten bereikt zouden kunnen worden. Ook nu zorgden deze geopolitieke spanningen voor een kortstondig negatief sentiment op de aandelenbeurzen om zich vervolgens weer te baseren op de positieve lange termijn economische vooruitzichten.

Slim Vermogensbeheer - Fed Balance SheetMevrouw Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, gaf in september aan dat de Amerikaanse rente vooralsnog ongewijzigd blijft. Met ingang van oktober zal de Fed overigens voor het eerst in 9 jaar beginnen met afbouw van de omvangrijke  balans. Dit betekent dat de Fed langzaam zal starten met het afbouwen van de balans door het niet herbeleggen van obligaties. In aanvang zal maandelijks gestart worden met de balans van de centrale bank met USD 10 miljard te verkorten om dit vervolgens uit te bouwen tot USD 50 miljard per maand vanaf oktober 2018. Daarnaast gaf de Fed aan te verwachten dat de rente dit jaar nog 1 keer verhoogd zal worden, waarna in de komende jaren een verdere stijging richting uiteindelijk bijna 3% in 2020 bereikt zou moeten worden. Hierbij mag de eigen valuta overigens niet te hard stijgen omdat anders de inflatiedoelstelling van 2% per jaar in gevaar kan komen.

 

Prinsjesdag

Koning Willem Alexander heeft de troonrede uitgesproken en demissionair minister van financiën, Jeroen Dijsselbloem, heeft voor de laatste keer het koffertje gepresenteerd in de Tweede Kamer. Omdat het Binnenhof wacht op een nieuw kabinet, stond dit jaar niet veel nieuws in de Rijksbegroting.

Slim Vermogensbeheer - MSCI All Country WorldIn september hebben wij geen wijzigingen in de strategische asset allocatie doorgevoerd. Door de aantrekkende wereldeconomie zijn de winstgroeivooruitzichten van bedrijven onverminderd positief. Omdat de effectieve rendementen op obligaties laag zijn en wij bovendien een gestage stijging van de rente verwachten, blijven wij terughoudendheid op obligaties.

Hoewel de Amerikaanse beurzen zich op de hoogste niveaus ooit bevinden worden de koersstijgingen van dit jaar meer dan gecompenseerd door de verzwakking van de dollar. Tegenover de plus van 10,94% van de S&P 500 Index tot oktober 2017 staat namelijk een daling van 12,31% van de dollar tegenover de euro. Wanneer wij dit valuta effect, wij richten onze portefeuilles immers wereldwijd in, afzetten tegen een gangbare wereldwijd gespreide aandelenbelegging zoals de MSCI All Country World Index zien we dat deze index in USD gemeten dit jaar met 15,42% is gestegen terwijl hiervan slechts 2,98% overblijft in euro’s gemeten.

Op 14 september 2017 heeft Bavarian Nordic A/S aangekondigd dat het medicijn PROSTVAC® in een blinde test als zelfstandig medicijn niet effectief is gebleken bij patiënten met prostaatkanker. Omdat dit medicijn een belangrijk middel was in de ontwikkeling van Bavarian Nordic resulteerde dit onverwachte nieuws in een scherpe daling van de koers. Hoewel de koers in 2017 reeds met 74% was opgelopen verloor het bedrijf direct na bekend worden van dit nieuws de helft van haar waarde en zakte de koers zelfs even onder de DKK 200. Ondanks het slechte nieuws hebben wij besloten het aandeel niet direct te verkopen maar eerst de aangekondigde conference call met Bavarian Nordic af te wachten. Deze call gaf ondanks het teleurstellende nieuws wel vertrouwen omdat bezien gaat worden of het medicijn in combinatie met andere medicijnen wel effectief blijkt. Dit nieuws zorgde voor een koersherstel tot DKK 290.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2017 »

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,42%-1,32%Dynamic1,25%1,07%
Stable0,13%-0,52%Growth1,82%1,84%
Balanced0,68%0,28%Aggressive2,37%2,64%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn »

CategorieSubcategorieBenchmarkTicker
Traditionele
obligaties
Ishares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EUR IEAG.AS
Hoog rentende
obligaties
Opkomende Markten
(50%)
BlackRock Emerging Markets Government Bond Index FundLP68215445
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIHYG.L
AandelenVanguard FTSE All-World UCITS ETF VWRD.L

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.Marktupdates vermogensbeheer
Inloggen

Selecteer & login: