Beleggen is geen doel, maar een middel om uw dromen te bereiken.
Slim Vermogensbeheer - marktverslag november

De Fed is er klaar voor en Trump scoort belastingverlaging

Het grootste nieuws kwam aan het einde van de maand met de belastinghervormingen in de VS. Met nog een reeks aan aanpassingen is het plan nu ook door de Senaat goedgekeurd. De belangrijkste zaken hieruit zijn het verlagen van de corporate tax rate van 35% naar 20% vanaf 2019 en een vereenvoudiging van de personal taxes in de VS. Echter, veel van de voordelen vervallen na 10 jaar weer waarna de laagste en middeninkomens zelfs meer belasting betalen dan nu. Alleen de topinkomens en vermogenden blijven genieten van de voordelen. De tekorten voor de overheid nemen flink toe en hierdoor stijgt de staatsschuld met $ 1.000 mrd in 10 jaar tot ca $ 25.000 mrd in 2027. De belastingvoordelen zorgen nu voor flinke meevallers voor het bedrijfsleven en voor consumenten. Toch wordt er door economen slecht op een beperkte groeiversnelling gerekend van 0.8% over deze periode.

De lage inflatie in de VS weerhoudt de Fed al geruime tijd van het verhogen van de rente. Over oktober stegen de consumentenprijzen stevig en hiermee komt de gemiddelde stijging in de afgelopen drie maanden boven de inflatiedoelstelling uit. Vanwege de krappe arbeidsmarkt is het te verwachten dat in komende kwartalen de inflatieontwikkeling ook stevig zal blijven. Ook de lagere dollar, gestegen olieprijs en hogere producentenprijzen in China duwen de inflatieverwachtingen richting de 2% die de Fed als doel ziet.

Ondanks dat de inflatie niet snel van haar plaats komt, zet de stijgende trend wel de seinen op groen voor een renteverhoging van 0,25% in december. Als blijkt dat de stijgende trend aanhoudt kan in 2018 nog gerekend worden op twee renteverhogingen en is het weer een bevestiging dat de Amerikaanse economie reeds op volle toeren draait. Met de extra steun in de rug vanuit de belastingmeevallers zal de  economische groei in de VS ook volgend jaar robuust blijven Slim Vermogensbeheer - ECB Tapers asseten wordt een vertraging vooruit geschoven naar 2019.

Ook de eurozone liet sterke groeicijfers zien zonder een toename van de inflatie. Het ruime monetaire beleid, dalende werkloosheid en afgenomen politiek risico maken een sterk plaatje dat breed gedragen wordt in de gehele eurozone. De groeiverwachting van 2,1%  kan wel eens op het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar komen. Toch zal de inflatie in de Eurozone maar langzaam oplopen en in 2018 en 2019 nog onder de doelstelling van de ECB blijven. Geleidelijk aan zal de ECB het obligatie opkoopprogramma verder afbouwen maar opvallend is dat geen definitieve einddatum is vastgesteld. Als het nodig is dan kan de ECB toch weer verder gaan met het opkopen van obligaties, iets wat voorstanders van het afschaffen van het opkoopprogramma in het ECB-bestuur niet bevalt.

De asset allocatie is afgelopen maand niet gewijzigd. Hiermee blijven we nog steeds onverminderd positief over aandelenbeleggingen en dus terughoudend tegenover obligaties. De waardering van Amerikaanse aandelen is al flink en kan wellicht nog iets oplopen vanwege de belastingimpulsen. De Europese markten en Aziatische markten zijn aantrekkelijker geprijsd terwijl we van de US dollar geen bijzondere versterking  meer verwachten. De Chinese regering zal de economische activiteit gestaag verder afremmen waardoor de risico´s daar beperkt blijven. In de aandelenposities binnen vermogensbeheer zijn Bavarian Nordic, Gilead Siences en Vestas Wind omgeruild voor General Electric, Pfizer en ABN AMRO Bank.

In de obligatiebeleggingen is het belang in kortlopende, Amerikaanse bedrijfsobligaties afgebouwd en aangewend om bestaande posities in Robeco Financial Institutions bonds en Schroder Euro Corporate bonds op te hogen.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2017 »

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,05%-0,37%Dynamic-0,1%3,51%
Stable-0,04%1,03%Growth-0,17%4,76%
Balanced-0,04%2,25%Aggressive-0,09%6,14%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn »

CategorieSubcategorieBenchmarkTicker
Traditionele
obligaties
Ishares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EUR IEAG.AS
Hoog rentende
obligaties
Opkomende Markten
(50%)
BlackRock Emerging Markets Government Bond Index FundLP68215445
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIHYG.L
AandelenVanguard FTSE All-World UCITS ETF VWRD.L

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.Marktupdates vermogensbeheer
Inloggen

Selecteer & login: