Beleggen is geen doel, maar een middel om uw dromen te bereiken.
Slim-Vermogensbeheer-augustus 2017

Centrale bankiers in Jackson Hole bepalen de toon

Slim-Vermogensbeheer-Low-interest-rates-continueDe grote stroom van bedrijfscijfers over het tweede kwartaal is inmiddels geweest. Zoals verwacht aan het begin van het cijferseizoen konden de resultaten de verwachtingen van beleggers nauwelijks overtreffen na een zeer goed tweede kwartaal vorig jaar. Met weinig nieuws van bedrijven ging de aandacht snel uit naar de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Investeerders wegen ieder woord van Fed-voorzitster Yellen en ECB-president Draghi op zoek naar aanwijzingen van een aanstaande aanpassing in het monetaire beleid. Op korte termijn zijn de politieke spanningen rond Noord-Korea en diens raketprogramma van invloed op de markten. Economisch gezien is het land onbelangrijk en het lijkt dan ook moeilijk om met meer sancties vanuit de VN het regime daar naar andere gedachten te brengen.Slim-Vermogensbeheer-wage-increases-in-the-us

De aanhoudend lage inflatie in de VS zit de Fed dwars. Zij wil immers een hogere rente in de markten zien zodat deze dan ook weer aangepast kan worden wanneer de VS hier behoefte aan heeft als de economische groei weer terug zou vallen. Juist in de VS is het opvallend dat de inflatie laag blijft gezien de krapte op de arbeidsmarkt en omdat de VS nu in de laatste fase van het economische herstel zit, hoewel significante loonstijgingen tot nu toe zijn uitgebleven.

De stijgende loondruk hoort bij het beeld dat de Amerikaanse economie zich begeeft naar de laatste fase van het economisch herstel. In dit perspectief is de Fed tot nu toe traag in het aanpassen van haar beleid. Tegelijkertijd is het onzeker of de Fed nog wel voldoende tijd heeft om haar beleid door te zetten voordat de Amerikaanse economie te maken krijgt met een vertragende economische trend. Immers, de Slim-Vermogensbeheer-eur-strengtheningeconomie draait daar op volledige capaciteit en de financiële markten zijn gewend geraakt aan het ruimhartige monetaire beleid van de afgelopen jaren. Het werkelijk door voeren van verkrappende maatregelen kan wel eens slecht vallen bij beleggers.

De euro is weer in een positief daglicht komen te staan. Zo is de groei in de eurozone duidelijk aan het verbeteren en loopt zelfs de inflatie voorzichtig op in de afgelopen maanden. Aan het politieke front neemt het risico af na de Franse presidentsverkiezingen. Vorige maand steeg de euro 3 cent tegenover de US dollar tot 120. De ECB rekent in haar verwachtingen voor 2018 en 2019 met een toename van de kerninflatie tot 1.4% respectievelijk 1.7%. Zolang de economische groei in de eurozone sterk blijft zal de ECB niet gauw schrikken van de lagere inflatieverwachting.

Wij verwachten een versterking van de US dollar richting het einde van dit jaar en over 2018. De markt geeft de beste kansen voor een volgende renteverhoging in de VS bij de Fed-vergadering in december. Naar verwachting heeft het beleid van president Trump dan ook meer vorm gekregen.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2017 »

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income0,78%-0,90%Dynamic0,14%-0,18%
Stable0,57%-0,65%Growth-0,08%0,02%
Balanced0,36%-0,40%Aggressive-0,28%0,26%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn »

CategorieSubcategorieBenchmarkTicker
Traditionele
obligaties
Ishares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EUR IEAG.AS
Hoog rentende
obligaties
Opkomende Markten
(50%)
BlackRock Emerging Markets Government Bond Index FundLP68215445
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIHYG.L
AandelenVanguard FTSE All-World UCITS ETF VWRD.L

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.Marktupdates vermogensbeheer
Inloggen

Selecteer & login: