Beleggen is geen doel, maar een middel om uw dromen te bereiken.
Slim Vermogensbeheer - Juni 2017

Centrale banken bepalen de sfeer

De financiële markten hadden in juni vooral aandacht voor de centrale banken, de ECB en de Fed, en de verkiezingen in Groot-Brittannië en Frankrijk. De Federal Reserve verhoogde de korte rente met 0.25% zoals verwacht. Dit was de tweede renteverhoging dit jaar. De rentemarkten prijzen nu nog een renteverhoging in van 0.25% later dit jaar en zien nog ruimte voor 3 verhogingen in 2018. Nieuw waren de plannen van de Fed ten aanzien van het afbouwen van het enorme obligatiebezit dat ze heeft opgebouwd in voorgaande jaren. Door de verschillende opkoopprogramma’s  is de balans van de Fed gegroeid tot een bedrag van circa $4500 miljard. Dit najaar wil de Fed starten om dit maandelijks met $10 miljard te laten krimpen, een bedrag dat elk kwartaal wordt verhoogd tot $50 miljard per kwartaal. Het normaliseren van het beleid is noodzakelijk om bij een mogelijke economische teruggang in de Verenigde Staten weer een stimulerend beleid te kunnen voeren. Tegelijkertijd lieten de ECB, Bank of England en Bank of Canada in het Portugese Sintra ook een minder verruimende toon horen waarmee deze centrale banken weer meer in dezelfde richting als de Fed gaan bewegen. Hierdoor versterkte de euro met 1.5% tot 1.14 tegenover de dollar. Ook het pond en de Canadese dollar boekte meer dan 1% winst op de Amerikaanse munt terwijl de Europese aandelenmarkten een stap terug moesten.

Eerder in de maand waren het vooral de Britse en Franse verkiezingen die het beeld bepaalden. De Britse premier Theresa May had in april de markten en de Britse kiezer verrast met het aankondigen van vervroegde verkiezingen. Het doel hierbij was om een ruimer politiek mandaat te krijgen om de Brexit onderhandelingen in te gaan. De Britse economie groeide in voorgaande kwartalen goed en de conservatieve partij van May had een ruime voorsprong op de Labour Party. Echter, de gok van May draaide uit op een politiek drama waarin ze de absolute meerderheid in het parlement verspeeld heeft. Alleen met gedoogsteun van de Noord-Ierse Democratic Unionist Party kan er nu een minderheidsregering gevormd worden. Vooral de jongere kiezers, die een Brexit als bedreiging voor de toekomst zien, hebben nu op Labour gestemd.

Het mandaat voor May is duidelijk verzwakt waardoor de harde Brexit nu ver weg lijkt. Ook economisch lijkt de realiteit in het VK door te komen nu de inflatie daar verder oploopt van 1.6% vorig jaar naar 2.7%.

Nadat Emmanuel Macron met een ruime meerderheid tot president van Frankrijk werd gekozen, is zijn beweging La République en March uitgegroeid tot de grootste partij in de Assemblée. Hiermee heeft Macron een sterk mandaat om de Franse economie te moderniseren. Het ambtenarenbestand, traditioneel zeer groot in Frankrijk, moet krimpen met 150.000 terwijl hij wel meer wil investeren in politie op straat en onderwijs. Tevens zal de arbeidsmarkt aangepakt moeten worden. Met het positieve sentiment in Europa wil Marcon ook drastische veranderingen in de Eurozone nastreven. Zo wil hij meer macht voor het Europese parlement en een gezamenlijk budget. Ook zoekt hij meer samenwerking met de ECB voor investeringen, iets waar Duitsland het niet zonder meer mee eens is. Merkel en Macron moeten meer samenwerken, onder andere op het gebied van veiligheid en defensie en zeker ten aanzien van een gemeenschappelijk EU budget. Volgens het bureau Eurostat kende alle 19 eSlim Vermogensbeheer - Duitsland nationale werkloosheidsgraadurolanden een positieve groei in de afgelopen maanden. Het BBP in de Eurozone groeide over het eerste kwartaal met 1.9% vergeleken met het eerste kwartaal van 2016. In Duitsland blijft het ondernemersvertrouwen op een hoog niveau en is de werkloosheid gedaald naar 5.7%, het laagste niveau ooit.

De verwachtingen voor bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal 2017 zijn wat minder ambitieus dan voor het eerste kwartaal. Dit heeft te maken met de resultaten over dezelfde periode vorig jaar. De cijfers over het eerste kwartaal 2017 staken mooi boven het zwakke eerste kwartaal van vorig jaar uit. Het tweede kwartaal 2016 was een stuk beter waardoor het nu minder makkelijk is om deze flink te overtreffen. Voor aandelen van banken en verzekeraars en IT gerelateerde aandelen zijn de verwachtingen hooggespannen. Voor aandelen in de sector duurzame consumentengoederen zijn de waarderingen veel aantrekkelijker, waarvoor wij dan ook onze voorkeur hebben.

Wat is een benchmark?

Een benchmark is een representatieve vergelijkingsmaatstaf. Zo kunt u volgen hoe uw vermogensbeheerder presteert ten opzichte van de gekozen benchmark.

Benchmark performances laatste maand en vanaf 1 januari 2017 »

StrategieMaandYTDStrategieMaandYTD
Income-0,65%-1,28%Dynamic-1,41%0,34%
Stable-0,89%-0,74%Growth-1,67%0,89%
Balanced-1,14%-0,21%Aggressive-1,91%1,37%

Hoe hebben wij de benchmark samengesteld?

Wij hebben voor elke beleggingscategorie een relevante tracker geselecteerd. Een tracker is een passief beleggingsfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de onderliggende beursindex volgt.

De trackers die wij hebben geselecteerd voor de verschillende beleggingscategorieën zijn »

CategorieSubcategorieBenchmarkTicker
Traditionele
obligaties
Ishares € Aggregate Bond UCITS ETF (Dist) EUR IEAG.AS
Hoog rentende
obligaties
Opkomende Markten
(50%)
BlackRock Emerging Markets Government Bond Index FundLP68215445
Bedrijfsobligaties (50%)iShares Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETFIHYG.L
AandelenVanguard FTSE All-World UCITS ETF VWRD.L

De vertaalslag van de beleggingsfondsen naar uw strategie

Elke strategie kent een bepaalde verdeling in beleggingscategorieën. Wij berekenen op basis van de strategische asset allocatie een gewogen performance per strategie. U kunt dit resultaat gebruiken als vergelijkingsmaatstaf. Als uw portefeuille een hoger rendement laat zien dan hebben wij het beter gedaan dan de benchmark over de gemeten periode. Als uw portefeuille een lagere rendement laat zien dan hebben wij het slechter gedaan.Marktupdates vermogensbeheer
Inloggen

Selecteer & login: